Historie závodu Tall Ship´s Race

Autor: Sachmet <(at)sachmet.org>, Téma: Jachting, Vydáno dne: 10. 10. 2006

Protože se chystám psát o svých zážitcích z této jedinečné akce, tak jsem pro ty, koho zajímá o co vlastně šlo - proč, odkdy a jak závod vlastně probíhá - sepsala (nebo spíš zkopírovala) takový mini-info-úvod:

Ať se již začneme od původního názvu "Cutty Sark", což je hrdé jméno jednoho z nejrychlejších čajových clipperů v historii mořeplavby, nebo od překladu dnešního názvu "Tall Ships", což lze volně přeložit jako vysoko, hodně oplachtěné lodi, vždycky se dostaneme k překrásným historickým lodím, které v éře rozkvětu mořeplavby pod plnými bílými plachtami brázdily světová moře a oceány. Mnoho z těchto krásek se zachovalo dodnes a okouzlují lidi na celém světě svou důstojností a majestátností. Většina z nich je z finančních důvodů v majetku prestižních námořních akademií a jejich úkolem dneška je výcvik mladých lidí v duchu určitých hodnot a morálky. "Cutty Sark" je vlastně spíš než tvrdý závod s cílem vyhrát velikou přehlídkou krásných lodí a známých lidí kolem nich - a s hlubokou myšlenkou přátelství lidí moře napříč mnoha státy. K závodu neodmyslitelně patří i průvody městem, slavnostní defilé, ohňostroje a návštěvy a prohlídky ostatních lodí.
Přesto je to závod - vede mnoha zeměmi Evropy, z námořního hlediska i velmi obtížnými a nehostinnými místy, a tak jeho výsledky vzbuzují prestiž i obdiv. Závodu se dokonce zúčastnilo i několik lodí a hrstka posádky, která stála na startu úplně prvního závodu v roce 1956 !
Závod je určen především pro mladé lidi. Pravidla říkají, že alespoň polovina posádky musí být mladší 26let. Tedy většinou středoškoláci a vysokoškoláci. Jedním s cílů závodu je podpořit družbu mezi mladými lidmi z různých států a roizvíjet jejich zájem o drsný ale krásný svět jachtingu.
"Tall ship´s Race" organizuje v Evropě společnost ISTA (International Sail Training Association) a v USA ASTA (American Sail Training Assotiation). Sami o sobě říkají:
"Jsme nevýdělečná zájmová organizace a naším cílem je pomocí tréninku plachtění docílit u mladých lidí rozvoj osobnosti, spolupráce a vzdělávání bez ohledu na národnost, náboženské vyznání či sociální postavení. Nejedná se nám pouze o předávání zkušeností a dovedností, které jsou spojeny s jachtingem a plachtěním. Prioritním cílem je rozvoj mladého člověka po všech stránkách."
Závod se koná každé léto na různých místech Evropy. Obvykle se ho účastní 70 až 100 lodí z více než 20 zemí s posádkami celkově čítajících kolem 4000 mladých lidí - mnohdy z více než 30 zemí celého světa. S ohledem na počet lidí, kteří celou akci sledují, ať již přímo v ulicích navštívených měst, ale i v tisku, rozhlase a televizi, je to skutečný svátek mořeplavby v mezinárodním měřítku. A my, i když naše země nemá z historického hlediska velikou tradici v mořeplavbě, jsme byli s lodí Princess při tom. Princess je také školní a výcviková loď a každoročně se na její palubě vystřídá mnoho zajímavých lidí, tak proč to nezkusit. Naše malinká zemička uprostřed Evropy má až neuvěřitelně velikou členskou základnu jachtařů a i plavby, které děláme my Češi, patří k historii našeho národa.

Web požadatele závodů: Sait Training International
Web kapitána Pepy Dvorského: Princess