sachmet

Dnešní datum: 19. 05. 2024   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Weblinks |  
  Seznam rubrikkulatý roh
mínus 1 Weblog
plus 2 Staré civilizace
plus 3 Lingvistika a andragogika
plus 4 Itineráře cest, jachting, příroda
mínus 5 Literární poklesky
mínus 6 Zajímavosti a srandičky


  Kalendářkulatý roh
<<  Květen  >>
PoÚtStČtSoNe
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   

Jachting

* Historie závodu Tall Ship´s Race

Vydáno dne 10. 10. 2006 (1194 přečtení)

Protože se chystám psát o svých zážitcích z této jedinečné akce, tak jsem pro ty, koho zajímá o co vlastně šlo - proč, odkdy a jak závod vlastně probíhá - sepsala (nebo spíš zkopírovala) takový mini-info-úvod:

Ať se již začneme od původního názvu "Cutty Sark", což je hrdé jméno jednoho z nejrychlejších čajových clipperů v historii mořeplavby, nebo od překladu dnešního názvu "Tall Ships", což lze volně přeložit jako vysoko, hodně oplachtěné lodi, vždycky se dostaneme k překrásným historickým lodím, které v éře rozkvětu mořeplavby pod plnými bílými plachtami brázdily světová moře a oceány. Mnoho z těchto krásek se zachovalo dodnes a okouzlují lidi na celém světě svou důstojností a majestátností. Většina z nich je z finančních důvodů v majetku prestižních námořních akademií a jejich úkolem dneška je výcvik mladých lidí v duchu určitých hodnot a morálky. "Cutty Sark" je vlastně spíš než tvrdý závod s cílem vyhrát velikou přehlídkou krásných lodí a známých lidí kolem nich - a s hlubokou myšlenkou přátelství lidí moře napříč mnoha státy. K závodu neodmyslitelně patří i průvody městem, slavnostní defilé, ohňostroje a návštěvy a prohlídky ostatních lodí.
Přesto je to závod - vede mnoha zeměmi Evropy, z námořního hlediska i velmi obtížnými a nehostinnými místy, a tak jeho výsledky vzbuzují prestiž i obdiv. Závodu se dokonce zúčastnilo i několik lodí a hrstka posádky, která stála na startu úplně prvního závodu v roce 1956 !
Závod je určen především pro mladé lidi. Pravidla říkají, že alespoň polovina posádky musí být mladší 26let. Tedy většinou středoškoláci a vysokoškoláci. Jedním s cílů závodu je podpořit družbu mezi mladými lidmi z různých států a roizvíjet jejich zájem o drsný ale krásný svět jachtingu.
"Tall ship´s Race" organizuje v Evropě společnost ISTA (International Sail Training Association) a v USA ASTA (American Sail Training Assotiation). Sami o sobě říkají:
"Jsme nevýdělečná zájmová organizace a naším cílem je pomocí tréninku plachtění docílit u mladých lidí rozvoj osobnosti, spolupráce a vzdělávání bez ohledu na národnost, náboženské vyznání či sociální postavení. Nejedná se nám pouze o předávání zkušeností a dovedností, které jsou spojeny s jachtingem a plachtěním. Prioritním cílem je rozvoj mladého člověka po všech stránkách."
Závod se koná každé léto na různých místech Evropy. Obvykle se ho účastní 70 až 100 lodí z více než 20 zemí s posádkami celkově čítajících kolem 4000 mladých lidí - mnohdy z více než 30 zemí celého světa. S ohledem na počet lidí, kteří celou akci sledují, ať již přímo v ulicích navštívených měst, ale i v tisku, rozhlase a televizi, je to skutečný svátek mořeplavby v mezinárodním měřítku. A my, i když naše země nemá z historického hlediska velikou tradici v mořeplavbě, jsme byli s lodí Princess při tom. Princess je také školní a výcviková loď a každoročně se na její palubě vystřídá mnoho zajímavých lidí, tak proč to nezkusit. Naše malinká zemička uprostřed Evropy má až neuvěřitelně velikou členskou základnu jachtařů a i plavby, které děláme my Češi, patří k historii našeho národa.

Web požadatele závodů: Sait Training International
Web kapitána Pepy Dvorského: Princess



[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5

Celý článek | Autor: Sachmet | Počet komentářů: 2127 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek

  Fotogaleriekulatý roh
Amsterdam 2007
Vienna Boat Show 2007
Boat Brno 2007
Budapešť podruhé 2007
Kréta 2007
Londýn 2007
Budapešť 2007
Vídeňská muzea
Tall Ship´s Race 2006
Chorvatsko 2006
Tungur 5
Berlínská muzea
Sraz 10 let po matuře
Egypt 2005
Italské sopky
Cantata ecologica
Hádečkové, plazouši
Akce Mauremys
Akce Aeskulap
Anglie
Indiánské časy
Nálady

  Zajímavé stránkykulatý roh


Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.